Pâte de verre

Pâte de verre – sananmukaisesti lasitahna – on lasiesineiden valmistusta hienosta lasijauheesta tai -murskasta. Kun työ kuumennetaan muotissa, jauhe sintraantuu, sulautuu uudeksi yhtenäiseksi kappaleeksi.
Hienojakoisen lasimurskan väleihin jää hyvin pieniä ilmakuplia, jotka tekevät lasista läpikuultavan opaalista, jopa läpinäkymätöntä. Tyypillistä on myös värien käyttö: hienojakoisella murskalla on helppo tehdä tarkkoja yksityiskohtia ja kuvioita.

Yleisimmät pâte de verre -työt ovat hyvin samankaltaisia kuin muottiinsulatukset, eli muotti täytetään lasijauheella. Esineet voivat olla hyvinkin suuria ja paksuja. Syntyaikoinaan Ranskassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa pâte de verrellä valmistettiin rikkaasti kuvioituja ja muotoiltuja maljakoita ja tuhkakuppeja.

Ohutseinäisen pâte de verren valmistus ja lopputulos poikkeaa edellisestä huomattavasti. Valmiin esineen seinämät ovat noin 2–3 mm paksut. Työ on usein liian ohut ja teräväsärmäinen käyttöesineeksi, mutta menetelmä soveltuu hyvin taide- ja koriste-esineisiin.

 

 

Työn malli

Esineen muoto muotoillaan savesta. Myös muunlaisia malleja ja materiaaleja voi käyttää.

Muotin valu

Mallin päälle valetaan kipsi-molokiittiseosmuotti. Muotin jähmetyttyä malli poistetaan varovaisesti.

Lasin lisääminen

Muotti kostutetaan ja sen sisäpintaan lisätään siveltimien ja muiden työvälineiden avulla ohut (3-4 mm) kerros märkää, hienoa lasimurskaa. Kerroksen päälle lisätään varovaisesti nestemäistä liimaa (tapettiliisteriä). Se pitää lasimurskan koossa muotin kuivuttua.

Valmis työ

Työ poltetaan noin 700°C:ssa. Polton jälkeen pehmeä muotti puretaan lasin ympäriltä ja esine puhdistetaan 

 

Ohutseinäinen pâte de verre -työOhutseinainen pâte de verre -työ